Houbový guláš

Rostou! Někde jsou jich plné lesy, jinde paběrkujeme na obrovském kusu lesa. Ať už máte plný košík hub, nebo pár kousků, gulášek z nich uděláte výborný!

Ingredience

  • houby
  • olej na smažení cibulky- trochu více než obvykle
  • 3 větší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 5 stroužků česneku
  • 4 lžíce sladké papriky
  • mouka na zahuštění
  • pepř, nové koření, sůl
  • voda

Postup

Nejdříve rozpálíme olej, přisypeme na kostičky nakrájenou cibulku a osmažíme do hněda.

Spolu s cibulkou smažíme i na kolečka nakrájený česnek. Potom přisypeme papriku, a do ještě vlhké cibule od oleje vsypeme houby.

Chvilku osmahneme a přisypeme mouku na zahuštění a opět mícháme.

Přidáme máslo a opět mícháme.

Zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme koření a za občasného míchání přivedeme k varu.

Nepodléváme zbytečně brzy – co zalijeme už neodlijeme a guláš, na to, aby byl krásně tmavý, potřebuje nutně tmavou cibulku a dostatečné osmažení před tím, než se zalije vodou. Po zalití už jen čekáme, zda to bylo opravdu dostatečné, nebo jestli se před námi vynoří světlá , jemně zbarvená voda. :-)

Guláš samozřejmě ochutnáváme, dosolujeme, dopepřujeme a domícháváme do správné konzistence. Je dobré tehdy, když jsme už jakž takž spokojeni, odstavit někam na kraj plotny a nechat „dojít “ na jemném ohni.

Podáváme

Mezi vařením guláše si připravíme rýži – tentokrát dlouhorznou parboiled. Na jeden hrnek rýže – dva hrnky vody. Nejprve rýži jemně orestujeme na rozpáleném oleji, přisolíme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Na talíři rýži ozdobíme petrželkou. Není vůbec na škodu, aby jí bylo více – je v guláši občas zapadlá z rýže velmi dobrá. Dávám jako veganský recept, protože jediné, co je živočišného původu jsou dvě lžíce másla, které si vegani jistě hravě nahradí rostlinným tukem.

Komentáře

0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
0.00 | 0

Zobrazení: 9925

Publikováno: 15.8.2014 11:44:09

Licence: MojeDilo

Související:
hřib | hřibový | houbový | pravý hřib | houby | guláš

Související návody

Jak pěstovat houby

Jak pěstovat houby

Letošní úroda hub nepatří k těm největším, respektive není vůbec žádná. Tak Více…
Jak sušit houby

Jak sušit houby

Pokud máte rádi houby, jistě si rádi část z nich uchováte na zimu. Teplá Více…
Dýně na americký způsob

Dýně na americký způsob

Zaručeně skvělý pokrm z dýně si můžete udělat na svátek Halloweenu. Více…
Zabíjačkový guláš

Zabíjačkový guláš

Vařit guláš je ceremoniál, u kterého se i hádka strhne. Dát sladkou mletou Více…
Kančí guláš

Kančí guláš

Kančí guláš je lahůdka pro milovníky zvěřiny Zvěřina má své kouzlo ostatně Více…
Moje dílo.cz