Jak sušit houby

Pokud máte rádi houby, jistě si rádi část z nich uchováte na zimu. Teplá bramboračka s houbami, maso na hříbkách nebo kulajda s houbami je v zimě jako pohlazení po duši. Můžete je nakládat, mrazit nebo sušit. Každá konzervace má svoje pravdila. Já nejadši houby suším.

Výběr hub

K sušení se hodí: bedly, hříbky, kozáci, křemenáče, pevné klouzky, masáky, lišky, holubinky a žampiony.

Nikdy nesušte: Ryzce, václavky, podzimní čirůvky a babky.
Sušíme pouze ty houby, o kterých víme, že jsou stoprocentně jedlé.

K sušení vybírejte jen houby zcela zdravé, nepřezrálé, nerozmoklé.

Další fotografie ke kroku 2.

Krájení

Nakrájené houby rozložte v jedné vrstvě na rošt vyložený čistým papírem (nepoužívejte noviny, tiskařská čerň je jedovatá!) nebo na dno nízké bedýnky.

Sušení

Houby můžete sušit:

  • v létě na slunci (ale na noc musíme uklidit do teplé místnosti)
  • na čisté půdě
  • nad kamny
  • v elektrické sušičce
  • v pootevřené troubě při teplotě cca 50°C - houby potřebují teplo a proudící vzduch
  • v mikrovlnné troubě


Celková doba sušení by neměla přesáhnout 5 dnů.

Správně usušené houby voní, šustí a snadno se lámou.

Usušené houby uchovávejte v dobře uzavřené nádobě, aby se k nim nedostala vlhkost.

Směs


Ze sušených hub si můžete udělat směs: sušené houby s bylinkami - umleté sušené houby smíchejte s rozemletými sušenými bylinkami (například celerová nať, saturejka, bazalka, libeček atd.). Tuto směs přidejte do polévky několik minut před ukončením varu, polévka tak získá vynikající chuť. Tuto směs lze přidat i do guláše, sýrových omelet, do omáček, do těstovin apod.

Sušené houby lze využít při vaření rizota, gulášů, omáček apod. Před použitím musíme sušené houby namočit do dostatečného množství vody.


Korálky

Tip na sušení: babičky často navlékaly malé hříbečky jako korálky na šňůrku, takže malé hříbečky navlékněte na pevnou nit, pomozte si jehlou s navlečenou nití a zavěste je někam do průvanu na teplé místo. Houbové "korálky" jsou roztomilé a voní v celé místnosti.

Komentáře

4.00 4.00 4.00 4.00 4.00
4.00 | 0

Zobrazení: 5911

Publikováno: 11.9.2015 11:26:11

Licence: MojeDilo

Související:
houby | sušené | jak sušit | sušení

Související návody

Věnec ze sušeného ovoce a koření

Věnec ze sušeného ovoce a

Proměňte část podzimní sklizně ve voňavou připomínku bohaté úrody. Vlastní Více…
Pršut - výroba domácí šunky

Pršut - výroba domácí šunky

Výrobní postup: Čerstvá vepřová kýta s kůží. Maso očistíme a vytlačíme Více…
Technika sušení květin

Technika sušení květin

Usušit si květiny je příjemný způsob, jak si uchovat krásu přírody. S Více…
Potpourri

Potpourri

VÝROBA POTPOURRI 1. Dejte ingredience, které chcete použít, do krabice nebo Více…
Sušenie hortenzie v mikrovlnnej rúre

Sušenie hortenzie v

Kvietok hortenzie dáme na 4-10 minút do mikrovlnky na strednú teplotu cca Více…
Moje dílo.cz