Seznam kroků: Klepnutím na obrázek se dostanete přímo do příslušné části návodu.

Staročeská zabíjačka

Staročeská zabijačka – v tomto případě jihočeská zabíječka = pořádně velký karneval českých nejoblíbenějších masových specialit. Zvu vás jen tak na „čumendu“, taky ke stolu, a kdo se prokouše tímto článkem, odnese si i základní výbavu informací, jak si zabijačkovou pochoutku nachystat doma, protože pravé staročeské recepty a cenné řeznické rady nebudou chybět. Až touto zabijačkou projdete se mnou, klidně si na některé speciality z opravdových vepřových hodů troufnete taky. Pojďte se podívat na staročeskou zabijačku, kde se vše připravuje ručně a podle receptur, které pocházejí od místních předků. Je to výlet do (jihočeské) minulosti. Žádné průmyslově vyráběné směsi koření, žádný plyn a elektrika. Ve starých kamnech praská oheň, ve velkých hrncích vře voda. Byla by škoda přijít až k prostřenému stolu a nedozvědět se nic o tom, že řezník a paní domu mají spoustu práce již od časného rána. Jihočeská kuchařka od Jaroslava Klímy se tradicím Jihočechů věnuje opravdu mimořádným způsobem. V mnohém byly jeho zkušenosti použity v praxi i na této akci.

Další fotografie ke kroku 1.

Komentáře

Jako u babičky!

Super článek, který téměř přesně popisuje zabijačku, která bývala u mojí babičky na plzeňsku. Řezník přišel už kolem šesté, míchali jsme krev a v poledne jsme se prali o ovar. Mamča s tetami pak až do noci škvařily sádlo a povídaly nad kávou... To byly časy...

                Děkuji za připomenutí.

Odpovědět
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
0.00 | 0

Zobrazení: 10991

Publikováno: 12.2.2013 13:45:00

Licence: MojeDilo

Související:
čuník | prase | pašík | jihočeská | jelita | tlačenka | jitrnice | pravá

Související návody

Zabíjačkový guláš

Zabíjačkový guláš

Vařit guláš je ceremoniál, u kterého se i hádka strhne. Dát sladkou mletou Více…
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

Svatomartinské hody smybolizují příchod zimy. K tradičním pokrmům patří Více…
Kroupová jelítka

Kroupová jelítka

Další lahůdka z jihočeské zabíjačky! Kroupová jelítka jsou jedním z Více…
Jitrnice

Jitrnice

Jitrnice nebo také jihočeské jaternice jsou chloubou hospodyně. Kolik Více…
Zabíjačkový ovar

Zabíjačkový ovar

Zabíjačková lahůdka! Na ovar se dá vařit vepřová hlava, laloky, kousek Více…
Moje dílo.cz