Seznam kroků: Klepnutím na obrázek se dostanete přímo do příslušné části návodu.

Domácí pivo z kopřiv

Pivo je nápoj, který je sám o sobě zdravější než voda, říká mnoho našich lékařů. K tomu dodávají, že jen v nadměrném množství může působit škodlivě. Pivo obsahuje mnoho vitaminů a dalších látek, které při střídmé konzumaci může působit příznivě proti vzniku atherosklerózy.

Pro zpestření sortimentu si můžete pivo vyrobit z mladých kopřiv. Má to jednu nevýhodu, dá se vařit jednou v roce, a vy si musíte počkat až na jaro. K jeho výrobě potřebujete totiž kvalitní mladé kopřivy.

Komentáře

Filtrace

Bylo by možné pivo přefiltrovat? Jaký má obsah alkoholu? Díky Buržoust

Odpovědět
Pavelarius

% alc.

Také by mě zajímalo jaký má obsah alkoholu :)

Odpovědět

%

Pivko - tak kolem 2 %-)

Odpovědět
huskye

kvašení

Kvašení má probíhat v otevřeném hrnci? Při jaké teplotě? Stačí pokojová? A jak dlouho to mám nechat kvasit, než nápoj uzavřu do lahví? Má se před přelitím do lahví nějak přecedit nebo zastavit kvašení?

Odpovědět

Kvašení

Kvašení může probíhat v otevřené nádobě, dobré je přikrýt ji plátnem. Doba kvašení je podobná jako když necháte kvasit těsto na buchty. Před přelitím do lahví nemusíte cedit. 

Odpovědět
Matýsek domácí

Výroba piva

Pivo z kopřiv je vyzkoušený recept. To kvašení probíhá normálně v otevřeném hrnci. 

Odpovědět

Jiná surovina

Zajímalo by mě, jestli může být třea z hluchavek nebo to musí být jenom pálivé kopřivy. 

Odpovědět

Hluchavky

Z hluchavek jsem to opravdu nezkoušela, takže netuším. Výsledná chuť by asi byla jiná. 

Odpovědět

surovina

hluchavka není kopřiva, ale třeba by se dala použít i jiná bylina

Odpovědět

dotaz na vyrobu piva

Zajímalo by me jak dlouho se pivo vaří?A jak dlouho se musí nechat kvasit.Take by me zajimalo kolik kvasnic mam dat do toho vyvaru.dekuju kocourek

Odpovědět

Množství kvasnic

Dejte tak 10 gramů váženého droždí nebo jeden balíček (je v něm 7 gramů). Práškové kvasnice jsem nezkoušela, tak nevím. Dejte vědět, jak to dopadlo. 

Odpovědět
Lilian

Dotaz na dobu vaření piva

Děkuji za další rady, už se těším, až výrobu tohoto typu piva vyzkouším, jen prosím ještě o odpověď na dotaz Jirky, jak dlouhou dobu se kopřivové pivo vaří? Recepů jsem našla více, někde se např. jen zahřívá cukr s ostatními ingrediencemi, ale nevaří se, v jiném se však vaří. Jak tedy postupovat v tomto případě? Díky za odpověď.

Odpovědět
jvg

Mladé koprivy

Píšete že pivo sa dá vyrobiť len z mladých kopriv: ak sa kopriva zrežie až po zem, vyraší znovu a máme opäť mladé koprivy. Takže pivo sa dá  variť po celé obdobie vegetácie koprivy ......

Vyskúšam! Vďaka za inšpiráciu.

Odpovědět

Zátkování

Kde seženu nějaký zátkovací mechanismus na kovové pivní korunky? Viděl jsem ho prodávat ve Slovinsku, ale tady u nás jsem ho nikde neviděl. Díky za radu!

Odpovědět

zátkovač

pivoteka.cz   mají zátkovač i zátky

Odpovědět

Brikol

firma Brikol dodává lahve i korunky

Odpovědět

To je teda "recept"

noo to je teda postup...  

1) žádná délka ani teplota "varu"

2) rmutování se říká taky trošku něčemu jinému,ale o tom se rozepisovat nebudu.

3)kvasnice na pečení chuť "kvasu" většinou odsoudí k znovu neplýtvání časem a prostředky

4) ke zchlazení mladiny by bylo dobrý přpsat neznalým že to není na lednicovou teplotu, ale cca 25 °C pro rozjezd kvasinek a že toto zchlazení by mělo proběhnout pokud možno co nejrychleji (v řádu hodin) aby to někdo nenechával do dalšího dne k osídlení divokými kvasinkami i když by byly asi lepší než ty z kostky (třeba ze šlupky bio jablka jako pro Cider by to mohlo být zajímavé, nebo pivní pomnožené ze sedliny nefiltra od Bernarda nebo z Hoegardenu aj.)

5) délka kvašení ? i to necháte neznalým na vyzkoušení formou pokus omyl ?

6) kvašení v otevřené nádobě ? bez komentáře

7) vzhledem k tomu že člověk co to nemá osahané většinou nemá refraktometr nebo cukroměr je třeba dodat že je lepší dokvasit do sucha (tj doba kdy přestává unikat co2 z kvasu cca 1 bublinka za 5 minut ale na to je třeba uzavřená nádoba z alespoň podomácku vyrobenou kvasnou zátkou typu utěsněná hadička ve víku kvasné nádoby, druhým koncem strčeným v nějaké nádobce s vodou.... a následné doslazení cca půl lžičkou cukru na ½ l láhev, pak ještě nechat 2 dni při kvasne teplotě a poté teprve přesunout třeba do lednice, aby se nápoj znovu nasytil co2 a neotevřel si člověk láhev větráka :D

8) kvasnou nádobu naplnit cca do ¾ aby pak všude kolem nebyla pěna

a to mně vede k bodu 9) a tím je také nezmíněná kvasná teplota

uf... Bože uchraň nás takovýchhle "receptů"  typu jako "když nemáte citron, dejte limetku a když nemáte ani tu nedávejte nic ono to bude stejnak dobrý" - Babica  :D

Dej Bůh Štěstí.

 

Odpovědět
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
0.00 | 0

Zobrazení: 47738

Publikováno: 4.1.2012 11:09:56

Licence: MojeDilo

Související:
z kopřiv | kvašení | nápoj | pivo | kopřivové | domácí

Související návody

Stavba domácí sauny svépomocí

Stavba domácí sauny

V zimním období je saunování velmi příjemná relaxace a osvěžení. Někdo má Více…
Barevné mýdlo

Barevné mýdlo

Mýdlo může mít různé tvary a velikosti. Některá koupíte ve specializovaných Více…
Domácí mýdlo

Domácí mýdlo

Vlastní fantazii se meze nekladou ani v koupelně. Podle oblíbené vůně a Více…
Zubní pasta

Zubní pasta

Zkuste si vyrobit domácí zubní pastu! Můžete si sami zvolit její intenzitu, Více…
Pelíšek pro domácí mazlíčky

Pelíšek pro domácí mazlíčky

Pelíšek pro domácí mazlíčky si můžete vyrobit sami. Můžete si zvolit nejen Více…
Moje dílo.cz