Seznam kroků: Klepnutím na obrázek se dostanete přímo do příslušné části návodu.

Jak netradičně, ale zdravě sladit? 3 sladké tipy vonící po ovoci 

Známe to všichni. Ze všech stran slyšíme, jak je cukr škodlivý, tedy, pokud to s ním přeháníme. A přesto to s ním stále přeháníme. Chutě na sladké zvládají s přehledem jenom výjimky. Většina z nás jim podléhá, ať již je to v podobě nejrůznějších sladkostí a cukrovinek, tolik oblíbené čokolády, nebo třeba slazené (přeslazené) bílé kávy nebo vaječného koňaku (případně obojího, resp. všeho dohromady).

Cukr sám o sobě samozřejmě není žádný jed, potíž je v tom, že ho do těla dodáváme tolik, že si s ním to naše tělo neumí poradit. Navíc je mnoho z nás na cukru doslova závislých. Intuitivně vyhledáváme sladkou chuť, protože ji vnímáme jako zdroj energie (a ona zdrojem energie opravdu je), také tak dodáváme sladkost do mnohdy hořkých dnů. Nezřídka sladkostmi zajídáme právě stres a podrážděné nervy. Jeto pochopitelné, přesto bychom měli už jenom kvůli svým nervům a zdraví vybírat, co sladkého si dáme.

Vše sladké přitom nemusí být nutně zlé. Jde o to, že bílý cukr není nic jiného než jednoduché sacharidy. Takové ovoce obsahuje také jednoduché sacharidy, ale k tomu i velkou dávku vitamínů, minerálů a živých enzymů. Proto je v případě chutě na sladké mnohem lepší sáhnout po ovoci než po prázdných kaloriích v podobě nezdravých sladkostí plných bílého cukru.
Tím se dostáváme k tomu, jak netradičně, ale zdravě sladit, třeba takové smoothie, které se může stát skvělým způsobem, jak uspokojit chutě na sladké (inspirace/zdroj Blendea).

1. BANÁNY

Banán patří vůbec k nejsladším druhům ovoce. Podobně je na tom třeba ananas, hrušky nebo hroznové víno. To vše si můžete dát, pokud vás přepadá chuť na sladké, a bez výčitek. Toto ovoce můžete přidat také do smoothie nebo nejrůznějších zdravých dezertů, kterým chcete dodat sladkost netradičně a zdravě.

Je-li vašim cílem sladká chuť, vybírejte vždy jen vyzrálé ovoce. Nejvíce cukru obsahuje ovoce, které zrálo s největším množstvím slunečních paprsků.

Komentáře

0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
0.00 | 0

Zobrazení: 464

Publikováno: 23.2.2018 11:18:06

Licence: MojeDilo

Související:

Související návody

Marcipánové růže

Marcipánové růže

Ozdobte si dort vlastními marcipánovými růžemi! Více…
Bramborový salát

Bramborový salát

Někdo má rád tradiční, jiný zkouší alternativní varianty. Receptů a rad, Více…
Šípkové recepty

Šípkové recepty

Na stráních dozrávají šípky. Jsou to velmi zdravé plody a dočetla jsem se, Více…
Krocan na den díkuvzdání

Krocan na den díkuvzdání

Den díkuvzdání připadá vždy na poslední listopadový čtvrtek. K němu podle Více…
Chlebový kvásek - recept

Chlebový kvásek - recept

Rozhodla jsem se dělat chleba jenom doma. Nemusím se bát, že je rozpečený z Více…
Moje dílo.cz