Třešňová marmeláda

Konec června a začátek července přináší obalené stromy třešní. Další pochoutka na našem stole. Koláče, bublaniny, ale také třešňová pálenka, to všechno jsou lahůdky, které můžeme připravit z červených plodů stromků z vlastní zahrádky.

Ingredience

  • Třešně
  • Cukr – na kilo třešní kilo cukru
  • Šťáva - na kilo třešní 100 ml rybízové šťávy

Budete potřebovat sklenice, víčka, hrnec na zavaření sklenic.

Příprava

Třešně odpeckujte, rozmixujte a dejte vařit. Přidejte ve správném poměru šťávu z čersvého rybízu. Čím méně zralý rybíz, tím lépe. Když se třešně trochu rozvaří a hmota je horká, přidáme cukr a pořádně rozvaříme.

Vaření

Směs přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme, dokud není džem hotový k nalití do sklenice a to je velmi důležitý okamžik, který je těžké správně určit. Můžete si udělat želírovací zkoušku. Ta se dělá tak, že kápnete kapku džemu do skleničky s vodou a pokud se roztříští, není džem hotový, musí se ještě chvíli vařit.

Želírování

Třešně mají na rozdíl od rybízu nebo jahod jen velmi málo přirozeného pektinu, proto musíme přidat šťávu z rybízu a želírování tím trvá déle.

Zavaření

Až bude směs dostatečně hustá, nalijeme ji do pečlivě vymytých sklenic, zavíčkujeme a zavaříme v horké vodě ( 96°C ) asi 6-10 minut.

Použití

Používáme na chleba, ale tkaé do sladkého pečiva, koláčů, buchet apod.

Další fotografie ke kroku 7.

Komentáře

pěkné

Vypadá teda úžasně. V džemuládě musí být kousky ovoce, jinak to není ono :-)

Odpovědět
0.00 0.00 0.00 0.00 0.00
0.00 | 0

Zobrazení: 7667

Publikováno: 3.7.2014 09:51:56

Licence: MojeDilo

Související:
třešňová | džem | jam | třešně | marmeláda

Související návody

Salsa z třešní

Salsa z třešní

Lahodná pikantní omáčka z třešní, třešňová salsa, není na pultech našich Více…
Třešňová bublanina

Třešňová bublanina

Třešně mají právě teď svoje období zrání. Můžete si vylézt na strom, nebo Více…
Šípková marmeláda

Šípková marmeláda

Konec října znamená začátek sklizně šípku. Můžeme ho jenom usušit, můžeme z Více…
Cibulová marmeláda

Cibulová marmeláda

Cibule má sladkou chuť, přestože se převážně používá jako základ pod slané Více…
Třešňový džem

Třešňový džem

Třešně se většinou rychle konzumují nebo se používají jako ovocná složka do Více…
Moje dílo.cz